MOBILITATE DE GRUP PENTRU CADRE DIDACTICE 15-19 IULIE 2024, ITALIA

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

MOBILITATE DE GRUP PENTRU CADRE DIDACTICE 15-19 IULIE 2024, ITALIA

 

15.07.2024

     În perioada 15-19 iulie 2024, 10 cadre didactice ale Colegiului „Mihai Eminescu" Bacău au participat la cursul de formare "21st century Education and Teaching Skills” organizat de către asociația “Motivated Learning for Everyone” în Verona, Italia.

     Pe parcursul activităților de formare, cadrele didactice au participat la activități de spargere a gheții și la prezentări susținute de formatori, s-au implicat în activități de lucru în colaborare cu ceilalți participanți, precum și în activități de reflecție care i-au ajutat să își regândească practicile pedagogice curente. Participanții la cursul de formare au urmărit filmulețe educaționale specifice, care au ilustrat teoria prezentată anterior.

     În prima zi a cursului de formare, participanții au aprofundat cei 4C din teoria educației, care sunt necesari în secolul al XXI-lea: comunicare, colaborare, gândire critică și creativitate. Aceste abilități au fost analizate din perspectiva nivelului minimal (centrat pe profesor) în comparație cu nivelul maximal (centrat pe elev).  Comunicarea, colaborarea, gândirea critică și creativitatea sunt formate prin intermediul interacțiunii sociale, a autoreflecției, pe parcursul rezolvării de probleme și lucrului în echipă, având ca scop dezvoltarea personală și profesională a elevilor.

 

16.07.2024

     Tematica celei de-a doua zile a cursului de formare a pus în evidență trecerea de la 4C la 7C în educație. Cele 10 cadre didactice participante au aprofundat relevanța abilităților media, T.I.C și de comunicare cross-culturală în contextul educațional al secolului al XXI-lea. Dezvoltarea acestor abilități este necesară pentru a face față schimbărilor fundamentale în stilul de viață, modul de achiziție a cunoștințelor și în modul de gândire specific cetățenilor secolului al XXI-lea și pentru ca elevii să se poată integra în mediul tot mai digitalizat al societății viitorului. De asemenea, au fost aduse în discuție abilitățile de viață necesare în secolul al XXI-lea: flexibilitate, inițiativă, leadership, productiitate și abilități sociale. La finalul programului, participanții s-au familiarizat cu modele de evaluare descriptivă, formativă și sustenabilă, îndeosebi în domeniul formării gândirii critice.

 

17.07.2024

     În cea de-a treia zi a cursului de formare, cele 10 cadre didactice participante au pus în practică elementele de teorie ce implică cei 7C prin intermediul aplicației Goosechase. În Veneția, participanții au fost invitați să descopere elementele de cultură și să aplice noțiunile studiate, utilizând tehnologii moderne.

 

18.07.2024

     În cea de-a patra zi, cele 10 cadre didactice participante au realizat un schimb de bune practici referitoare la utilizarea diverselor instrumente digitale, precum Padlet, Google slides, Answer Garden, Mentimeter, Goosechase, Vocaroo, Zee Maps, Vuca World, Tricker, QR Code Monkey, QR Code Generator sau Tricider. De asemenea, au aprofundat taxonomia digitală a lui Bloom, pe care au analizat-o ulterior prin câteva din instrumentele digitale prezentate anterior. Cadrele didactice au creat o lecție digitală pe site-ul ed.ted.com, care poate integra diverse aplicații educaționale, precum Zeemaps.

     Experința interculturală a fost încununată de participarea la reprezentația modernă a capodoperei Aida de Giuseppe Verdi pe Arena din Verona – un act artistic complet, care a inclus balet, dans modern și spectacol de lumini.

 

19.07.2024

     În ultima zi a cursului de formare "21st century Education and Teaching Skills”, cele 10 cadre didactice participante din cadrul Colegiului „Mihai Eminescu" Bacău au aprofundat cunoștințele referitoare la cele opt principii fundamentale ale comunicării și la stilurile principale de comunicare. Ulterior, au aprofundat metoda mozaicului (Jigsaw), au realizat o debatere pe tema metodelor de dezvoltare a gândirii critice și au pus în practică una din cele 16 metode studiate, “Be a Daydreamer!”. De asemenea, au învățat metode de integrare a inteligentei artificiale în orele de curs, cu ajutorul aplicațiilor ChatGPT, Copilot și Magic School. La final, cursanții au primit certificatele de participare.

     Mobilitatea de formare continuă a avut un impact deosebit asupra celor 10 cadre didactice participante. Tematica a acoperit o gamă largă de competențe didactice esențiale pentru contextul educațional al secolului al XXI-lea: cei 4C și cei 7C în educație, inteligența artificială ca mijloc de creare a lecțiilor interactive, exerciții de spargere a gheții, prezentarea unor sarcini de lucru efectuate în perechi, discuții pe marginea practicilor educaționale curente etc.

 

 

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!