Proiect de formare profesională Erasmus+ KA102 VET cu titlul „Competențe europene în îngrijirea pacientului cu afecțiuni neurologice”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Proiect de formare profesională Erasmus+ KA102 VET cu titlul „Competențe europene în îngrijirea pacientului cu afecțiuni neurologice”

 

În anul școlar 2022-2023, Colegiul Mihai  Eminescu” Bacău a implementat proiectul de mobilitate în scop de formare profesională Erasmus+ KA102 VET cu titlul Competențe europene în  îngrijirea pacientului cu afecțiuni neurologice”, număr de referință 2020-1-RO01-KA102-079241.

Scopul proiectului a constat din creșterea relevanței formării profesionale a elevilor Colegiului Mihai  Eminescu” Bacău, nivel postliceal, calificarea asistent medical generalist, în context național și  european. 

Finanțarea totală din partea Comisiei Europene prin intermediul A.N.P.C.D.E.F.P. București a fost de  52.025 euro.

Obiectivele proiectului au fost:

-creșterea nivelului competențelor teoretice și a abilităților practice specifice modulului de  neurologie și nursing în neurologie de către 25 de elevi ai Colegiului Mihai Eminescu” Bacău,  nivel postliceal, anul al III-lea și absolvenți ai școlii din anul 2022, pe perioada efectuării  stagiului clinic de 80 de ore în condiții specifice în cadrul Azienda Sanitaria Regionale del  Molise și Clinica Pierangelli – Italia;

-creșterea nivelului competențelor teoretice specifice modulului de neurologie și nursing în  neurologie de către toți elevii Colegiului Mihai Eminescu” Bacău, nivel postliceal, anul al III-lea,  pe perioada realizării unei teze de cercetare în domeniul neurologiei. 

            Produsul final al proiectului constă dintr-o culegere de planuri de îngrijire pentru pacienții cu afecțiuni neurologice și de  explorări funcționale utilizate în tratamentul și recuperarea la acestei categorii de pacienți.

Proiectul a fost aprobat spre finanțare în  anul 2021, cu o durată de 12 luni. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, proiectul a suferit modificări considerabile. Mobilitățile în scop de formare profesională nu s-au putut realiza la data planificată și, din acest motiv, proiectul a fost prelungit la 36 de luni. În plus, din cele 25 de mobilități planificate, s-au realizat 22.  În anul școlar 2022-2023, mobilitățile s-au putut efectua la capacitate redusă, în 5 fluxuri în perioada februarie – iunie 2023. 

În cadrul organizatiilor de primire din Italia, elevii au efectuat în limba engleză și italiană tehnicile de îngrijire pe care le-au învățat în cadrul Colegiului Mihai Eminescu” Bacău în timpul orelor de pregătire teoretică.

Elevii participanți la mobilitatea europeană și-au îmbunătățit în mod considerabil competențele profesionale. Pe întreaga perioadă a stagiului practic din Italia, elevii au realizat aceleași tehnici de îngrijire ca și asistenții medicali italieni. Pe parcursul mobilității, elevii au luat contact cu diferite boli neurologice, au realizat toaleta completă a pacientului (majoritatea pacienților fiind imobilizați complet), au administrat tratamentul prescris de medicul specialist, au montat branule, au recoltat hemocultură, au realizat subcutanate și au contribuit la efectuarea tehnicilor și măsurilor de urgență. De asemenea, au realizat tehnici de îngrijire necesare în vederea recuperării pacienților care au suferit diverse afecțiuni neurologice.

În ceea ce privește dimensiunea dezvoltării personale a elevilor participanți la mobilitate, aceștia se simt mult mai siguri pe ei în ceea ce privește îngrijirea pacientului ci afecțiuni neurologice și efectuarea tehnicilor de îngrijire specifice. De asemenea, elevii au mai multă experiență în ceea ce privește munca de asistent medical și se simt mult mai pregătiți pentru piața muncii europeană.

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!