Search

Login

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare - 2018 - ANUL PĂSĂRILOR

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

                                      SĂRBĂTOARE LA COLEGIUL „MIHAI EMINESCU” BACĂU

                                                               2018- ANUL PĂSĂRILOR

Motto: „Dacă avem grijă de păsări, avem grijă de majoritatea problemelor serioase ale mediului înconjurător.”

                       Thomas Lovejoy (biolog)

sigla CME

1918 - 2018

CENTENAR

100_CME
    Ziua de 9 mai are semnificaţii multiple, iar elevii colegiului nostru au ales ca anul acesta să sărbătorească Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare iniţiind, în parteneriat cu doamna Mariana Ionos- reprezentant al A.P.M. Bacău şi coordonator judetean Eco-Scoala, LeAF, YRE-, o campanie de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.
 1 CME

   Tema sub care se sărbătoreşte  în acest an Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este: Să ne unim glasurile pentru protejarea păsărilor migratoare. l

   Anul 2018 marchează un nou început a acestei sărbători prin unificarea   celor trei culoare / coridoare planetare majore de migratie a pasarilor  si  anune:  culoarul  African-Eurasiatic,  culoarul  Estasiatic-Australian şi  culoarul Americilor.

    La 100 de ani de la Marea Unire a Românilor, coincidenţă sau nu, „Bird your world” este sloganul campaniei inițiate de National  Geographic  și de celebrul Laborator de Ornitologie Cornell. Acest slogan marchează practic centenarul de la lansarea Tratatului Păsărilor Migratoare, din SUA, cea mai puternică și importantă lege privind protecția păsărilor din toate timpurile.

   Pentru acest act legislativ în domeniul protejării acestor vertebrate şi în onoarea celor care au pus acestă piatră de hotar în domeniul protecţiei mediului, iubitorii  de natură din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru a sărbătorii 2018- Anul Păsărilor prin acţiuni care să le protejeze astăzi şi în următorii o sută de ani.

   Seminarul  susţinut de doamna Ionos a fost doar o invitaţie  pentru elevi colegiului de a descoperii dragostea de ornitologie şi a fost un prilej de a ni-l aduce aminte pe „nonconformistul fatalist”, un vechi prieten al tinerilor din colegiul nostru - ornitologul băcăuan, prof. univ. dr. Cătălin Petre Rang (vezi:  https://www.desteptarea.ro/nonconformistul-fatalist-printre-elevii-de- la-colegiul-mihai-eminescu/ şi  https://www.desteptarea.ro/accente-nonconformistul-fatalist/ ).
 2_CME.JPG

   Adrian Toth şi Diana Butnaru, de la clasa a X-a D, au fost cei care au prezentat colegilor

#BirdYourWorld în mod personal.

 3_CME

   Dacă  vrei  anul acesta  să  #BirdYourWorld,  iată  câteva idei,  preluate  de     pe http://www.worldmigratorybirdday.org/2018/unifying-our-voices-bird-conservation, care ar trebui luate în calcul:

*Nu te mai gândi la migrație ca la un proces firesc și facil.

*Data viitoare când vezi o pasăre migratoare, gândește-te o clipă la călătoria acesteia de-a lungul

globului pământesc și la ce vede ea din zbor.

*Gândește-te la celelalte persoane care vor vedea aceeași  pasăre în decurs de câteva săptămâni.

*Și mai gândește-te la toată  munca depusă pentru protecția  habitatului de-a lungul rutei de

migrație, ca într-un puzzle uriaș.

   Dacă vrei, totul se poate!

   Educaţia  transmisă prin şcoală reprezintă baza societăţii  pentru formarea  unor tineri ai viitorului, atât sub aspect instructiv, cât şi educativ, care la rândul lor să reprezinte modele pentru membrii unei societăţi aflată în permanentă schimbare. Cadrul formal, informal şi non-formal al educaţiei în  care  se  transmit cunoştinţe de  calitate, actualizate,  accesibilizate,  formează comportamente, convingeri, care vor contribui la formarea personalităţii tinerilor, ca viitori adulţi.


   Să nu uităm!  Socrate considera că ,,educaţia  reprezintă îmblânzirea unei flăcări,  nu umplerea  unui vas”,  precizare  întărită  de scriitorul  Vasile Ghica care menţiona  că ,,şcoala pregăteşte tineretul pentru zbor, iar scopul educaţiei este transferul de flacără”.

                                                                                                        Director Prof. de biologie Hulea Constantina
 

Bibliografie:

http://www.worldmigratorybirdday.org/2018/unifying-our-voices-bird-conservation

 4_CME
DMC Firewall is a Joomla Security extension!