Search

Login

ZIUA VETERANILOR MILITARI

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Astăzi, 11.11.2019, a avut loc simpozionul organizat de Garnizoana Bacău, desfăşurat la COLEGIUL „MIHAI EMINESCU”, dedicat ZILEI VETERANILOR MILITARI, în colaborare cu CERCUL MILITAR şi BAZA 95 AERIANĂ.

Elevi, profesori, cadre militare, au sărbătorit împreună această zi, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat în misiuni în afara teritoriului Statului Român. Nu au fost uitaţi nici veteranii teatrului de operaţii, care trăiesc printre noi.

Este o zi importantă pentru întreaga Armată a României, e o zi a bucuriei dar şi a tristeţii.

„ZiuaVeteranilor”, care se serbează la 11 noiembrie, a fost stabilită prin legea 150 din 2014, „pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat”. Iosif Silviu Fogaraşi este primul militar căzut la datorie în teatrul de operatii din Afganistan, pe 11 noiembrie 2003. În cinstea lui, dar si a altor eroi căzuţi în misiunile externe, a fost stabilită această dată, România aliniindu-se în această privinţă şi altor ţări, care în aceeaşi zi îşi arată recunoştinţa faţă de militarii care luptă în teatrele de operaţii (Australia, Canada, Statele Unite ale Americii s.a.).

Ei sunt cei care au demonstrat că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute, pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.

Activitatea a început prin intonarea Imnului Naţional de către Fanfara militară a Garnizoanei Bacău, coordonată de locotenent Valeriu Bălan şi a continuat prin prezentarea propriilor experienţe, a militarilor prezenţi, participanţi în misiuni internaţionale. Cadrele militare invitate au fost căpitan Anghel Vasilica, plutonier major Iacob Cristinel, plutonier major Mitrofan Constantin, caporal Iftime Emilian, de la Baza 95 Aeriană, plutonier adjutant Brăescu Cristian, de la UM 01608, locotenent colonel în rezervă Diaconu Cătălin, colonel în rezervă Cojocariu Stelian.

A urmat partea a doua, sesiunea de întrebări, din partea elevilor şi profesorilor colegiului.

La simpozion au participat elevii Colegiului „Mihai Eminescu” Bacău, coordonaţi de director, prof. Hulea Constantina, prof. Şuhan Andreea, prof. Iancu Mariana, bibliotecar Sandu Luiza, profesor Cimpoeru Justinian, profesor Petrea Paula şi ing. Filioreanu Cristian.

DSCN0647 1 
 DSCN0663 1
 DSCN0705 1
 DSCN0712 1
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd