Search

Login

Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859

 

     Azi, 25 ianuarie 2021, am aniversat la Colegiul “Mihai Eminescu ” 162 de ani de la Unirea Principatelor Române în mediul online. Moment de bucurie pentru elevii noştri la acest ceas aniversar.

     În istoria neamului românesc există momente deosebite care trebuie permanent readuse în atenția comunității. Ziua de 24 Ianuarie este un asemenea eveniment semnificativ, care poate fi sărbătorit și cinstit pentru că a însemnat un moment de glorie pentru neamul românesc, care după secole de asuprire s-a ridicat prin propriile forțe, la o nouă viață națională;  Unirea Principatelor  a însemnat „cheia de boltă” pe care s-a constituit România modernă.

     Unirea Principatelor se înscrie în istoria națiunii române ca unul din actele importante ale constituirii statului unitar român modern iar acest moment istoric va rămâne veșnic ancorat în profunzimea conștiinței națiunii române, fără a-și pierde vreodată însemnătatea.

     La 5 ianuarie 1859 Adunarea Electivă de la Iași proclama în unanimitate domn al Moldovei pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, iar la 24 ianuarie 1859, sub presiunea populației adunate pe dealul Mitropoliei, Adunarea Electivă de la București proclama domn al Țării Românești pe același Alexandru Ioan Cuza. Poporul român a dorit o Unire deplină, durabilă și temeinică prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.

     Participant activ la viața politică a acelor vremuri, publicistul Ion G. Valentineanu în lucrarea sa intitulată „Din memoriile mele” rememora euforia și atmosfera zilei de 24 ianuarie 1859 din capitala București: „Când se vedu din curtea mitropoliei, la ferestrele camerei fâlfâind batista albă în mânele lui Ion Brătianu, un strigăt frenetic de bucurie resună din toate pepturile poporului de afară: Trăiască unirea! Trăiască Cuza-Vodă alesul Moldovei și al Munteniei! Trăiască România una și nedespărțită.

     Acest strigăt strebătu ca fulgerul în oraș și electriză toată capitala. Tot Bucureștiul era în picioare de la Filaret și Dealul Mitropoliei până la Băneasa, mișcat de această veste salvatoare (...).

     Mihail Kogălniceanu aprecia în anul 1862 că „Unirea națiunea a făcut-o!”, ziua de 24 ianuarie înscriindu-se pentru eternitate în istoria patriei ca o zi a renașterii naționale românești.

     În fața Adunărilor Elective reunite la București pe 24 ianuarie 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza se adresa națiunii române: „Credincios misiunii ce mi-ați dat și cunoscând dorința statornică a românilor de a rămâne uniți, am proclamat înaintea D-voastră, cât și înaintea țării, unirea definitivă a Principatelor. V-am zis că ea va fi precum România o va dori și simți.

     Rămâne un adevar istoric afirmatia lui Mihail Kogalniceanu “Şi cât va avea această ţară o istorie , cea mai frumoasă pagina va fi a lui Alexandru Ioan Cuza.”

Apreciem şi mulţumim pentru implicarea , participarea şi susţinerea întregii activităţi cu această frumoasă tematică istorică.

     Vă invit să urmăriţi secvenţe din activitatea de astăzi, ce conţin momente deosebite din program susţinute de elevii claselor IXB, XB, XC, XIB, XIC, XIIB, XIIC .                  

Prof. Iancu Mariana 

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!