Search

Login

Provocări permanente

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În anul şcolar curent, catedra de limbi moderne a Colegiului ,,Mihai Eminescu” Bacău i-a invitat pe elevi să fie părtaşi la aventura cunoaşterii prin intermediul limbilor engleză şi franceză. Această provocare s-a materializat, rând pe rând, prin activităţile derulate cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Moderne (26 septembrie), prin participarea la Romanian International University Fair de la Iaşi a unui grup de 23 de elevi sub îndrumarea prof. Petrea Paula, în luna octombrie, prin pre-testarea gratuită IELTS găzduită în şcoala noastră, prin workshop-ul de buget, cu elevi şi părinţi, pentru potenţialii studenţi EDMUNDO în ţările din Uniunea Europeană.

                Mai mult, un fost absolvent de filologie intensiv limba engleză – Pişta Răzvan-Mihai – actualmente student la Rotterdam Business School din Olanda a susţinut, în luna decembrie, o prezentare interactivă a sistemului de învăţământ olandez, ca etapă a unui proiect educativ intitulat Consiliere pentru carieră. Consiliere pentru viaţă. În cadrul aceluiaşi proiect, derulat în parteneriat cu Grupul Educativa, o echipă numeroasă, formată din elevii claselor a XI-a şi a XII-a, a reprezentat instituţia noastră la The Entrepreneurship Day, în luna februarie, câştigând challenge-ul lansat de Academia de Antreprenoriat Bucureşti, acela de a realiza profit, pe baza unei idei inovative, de minimum 400 de lei, într-un interval de 3 ore. Echipa feminină va reprezenta judeţul la etapa naţională a competiţiei, în luna mai, în capitală.

                Tot la nivel naţional, elevii eminescieni s-au înscris la un concurs de traduceri oraganizat de Colegiul Naţional ,,Nicolae Bălcescu“ Braila. Rezultatele onorante au culminat cu o menţiune obţinută de elevul Pătraşcu Tudor, sub coordonarea prof. Toma Gabriela. De altfel, prof. Cojocărescu Ana-Monica, Constantin Lăcrămioara, Condrea Daniela şi Petrea Paula au desemnat cei mai iscusiţi traducători pentru aceeaşi competiţie. Invitaţiile care au fost lansate de diverse organizaţii româneşti ori internaţionale în spiritul emulaţiei intelectuale au, printre participanţi, şi elevi ai colegiului: Nous, l΄Europe – sub egida Association des Membres de l΄Ordre des Palmes Académiques Paris – este doar un exemplu în acest sens.

                Nu în cele din urmă, la etapa judeţeană a olimpiadei de limbi romanice, respectiv limba engleză, au fost prezenţi, pe 18 martie a.c., 7 elevi din liceul nostru. Sunt de amintit rezultatele acestora, cu precădere cel al elevului Maxim Codrin-Constantin, de la clasa a IX-a A, care a obţinut 87 de puncte, reuşind astfel să se califice la etapa naţională a olimpiadei de limba italiană; cel al elevei Moroi Adriana, de la clasa a X-a F, care  cu cele 82 de puncte a fost clasată pe a doua poziţie la disciplina limba franceză (coord. prof. Petrea Paula); cele ale elevilor Dorobăţ Andrei (89 de puncte, poziţia a şasea în ierarhie, premiul II), de la clasa a IX-a B (coord. prof. Toma Gabriela), cel al elevei Paloşanu Cosmina (86 de puncte, premiul III), de la clasa a X-a F (coord. prof. Andrioaie Ana-Maria).

                În luna francofoniei, proiectul de tradiţie consacrat acestui eveniment s-a derulat în şcoală, sub atenta coordonare a prof. Petrea Paula, Ţârdea Diana-Lucia, Hîrţescu Ancuţa-Mariana, în parteneriat cu alte două colegii din localitate – Colegiul Naţional de Artă „George Apostu“ şi Colegiul „Henri Coandă“ Bacău, printr-o frumoasă colaborare cu prof. Condrea Daniela şi Găbureanu Carmen-Elena de la instituţiile sus-menţionate. Concursurile de colaj, grafică ori creaţie literară, dar şi atelierul gastronomic, au implicat liceenii care au fost recompensaţi cu diplome şi premii, acestea din urmă puse la dispoziţie de un sponsor mărinimos, absolvent de filologie intensiv  limba franceză, în persoana lui Catana Petre-Andrei. Recent, eleva Bot Delia-Amalia a reprezentat şcoala într-o competiţie aflată la a VIII-a ediţie, Festivalul Naţional de Muzică Francofonă FRANCOCHANSON de la Buzău.

                Acestea sunt doar câteva repere din paleta vastă de activităţi educative în care suntem angrenaţi, cu devotament şi obstinaţie, atât elevii cât şi profesorii Colegiului „Mihai Eminescu“ Bacău.

                                                                                                              

                                                                                                                      prof. Petrea Paula

DMC Firewall is a Joomla Security extension!