În perioada februarie 2022 - octombrie 2021 Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău implementează proiectul KA220 VET cu titlul “Communication Skills and Diversity Competence for Students of Vocational Schools for Medical Professions: Design thinking for Participatory Medicine”, acronim DesignCARE, contract de finanțare nr. 2021-1-HR01-KA220-VET-000025725.
Partenerii europeni sunt următorii:
- Universitatea din Split, Croația, Facultatea de Medicină – coordonator;
- Fabula Movens din Zagreb, Croația;
- Universitatea din Pula, Croația, Facultatea de Medicină;
- Universitatea din Copenhaga, Danemarca, Facultatea de Științe Medicale;
- Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău;
- Liceul Sanitar din Pula, Croația.
Rezultatele finale vizate în urma implementării proiectului DesignCARE sunt:
- Curriculum pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și competență de diversitate în medicina participativă, cu definirea certificării;
- Program/modul online privind abilitățile de comunicare și competența culturală în medicina participativă pentru școlile sanitare;
- Studiu de evaluare a implementării noului curriculum și a programului/modulului online pentru școlile sanitare, însoțit de un set de recomandări pentru proiectarea și implementarea cu succes a cursului programului / modulului online din cadrul proiectului DesignCARE.
Valoarea totală a grantului alocat pentru Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău este de 13.740 de euro.
În perioada 21-25 februarie 2022 a avut loc activitatea de învățare, predare și formare în cadrul proiectului KA220 VET. Din partea Colegiului „Mihai Eminescu” Bacău participantul a fost prof. Andrioaie Ana-Maria.
Agenda de lucru pe zile a fost următoarea:
21.02.2022
-Lansarea oficială a parteneriatului;
-Prezentarea proiectului și a rezultatelor finale ale proiectului;
-Crearea unei comisii de coordonare a proiectului;
-Stabilirea unei platforme pentru întâlniri online;
-Prezentarea documentelor necesare pentru implemetarea proiectului;
-Realizarea unui plan de diseminare, a unui plan financiar, de asigurare a calității și de comunicare.
22.02.2022
În prima parte a zilei partenerii din cadrul proiectului au realizat prezentarea oficială a profilului de activitate și a experienței anterioare în proiecte cu finanțare europeană.
Mobilitatea a inclus două activități de formare esențiale pentru implementarea proiectului. Prima activitate de formare s-a axat pe aplicarea metodologiei “design thinking” în proiectarea curriculumului. Activitatea de formare, organizată de societatea Fabula Movens, a vizat dezvoltarea abilităților de cunoașterere a grupului țintă, în procesul proiectării curriculumului.
De asemenea, organizatorii activitatății de fomare au evidențiat interrelația dintre cunoștințe, abilități profesionale, abilități de viață, atitudini și valori în procesul de proiectare a curriculumului.
23.03.2022
Cea de-a doua activitate de formare esențială pentru implementarea proiectului a vizat dezvoltarea competențelor de diversitate și de comunicare. Activitatea de formare, organizată de către Universitatea din Copenhaga, a inclus definirea competenței de diversitate, definirea conceptelor de bază în ceea ce privește diversitatea, rolul profesorului în curriculumul ascuns, precum și diferența dintre predarea ÎN diversitate și predarea DESPRE diversitate. De asemenea, s-au purtat discuții despre modul în care se poate aborda diversitatea în timpul actului medical și despre importanța comunicării în procesul de acordarea a îngrijirilor de sănătate.
În cea de-a doua parte a zilei, participanții s-au axat pe proiectarea curriculumului în cadrul proiectului DesignCARE, îndeosebi pe definirea rezultatelor învățării și armonizarea conținuturilor cu rezultatele învățării.
24.02.2022
În penultima zi a mobilității gazdele au realizat o prezentare care a vizat medicina participativă (ca parte a conceptului de medicină P4), etica, dar și concepul de RRI (cercetare responsabilă și inovare). Aceste concepte derivă din proiectul de cercetare Erasmus+ PROMISE, care a fost implementat de către Universitatea din Split, pe tema medicinei P4, care se traduce prin: personalizată, predictivă, preventivă și participativă. https://promise.medils.hr/index.php/intellectual-outputs
Prezentarea a vizat evidențierea rolului eticii, a cecetării repsonsabile și a inovației în îngrijirile de sănătate și în educația medicală. În acest sens, participanții au analizat două studii de caz care au constat din dileme morale.
În ultima parte a zilei participanții au colaborat pentru realizarea unei hărți conceptuale a curriculumului, necesară pentru proiectarea curriculumului în proiectul DesignCARE.
25.02.2022
-Proiectarea curriculumului pentru proiectul DesignCARE – concluzii;
-Alegerea logo-ului proiectului.