Search

Login

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

J’AIME. JE PARTAGE.

          Quelle chose peut être plus belle que la vie passée sur la Toile, sur les réseaux de socialisation? C'est l'endroit où tes souhaits, tes idées et tes souvenirs deviennent confidentielles. C'est la place où ta vie est couverte d’une goutte de couleur, mais elle est couverte aussi d’une goutte de tristesse, de méchanceté et de dépression. Te demandes-tu pourquoi? Peut-être parce que tu n'as pas une robe si belle que celle d'autrui ou peut-être parce que les hommes voyagent, mais tu ne fais pas ça.

           Les messages qui sont appréciés par une personne représentent une réplique en miroir de cette personne. Cette affirmation suggère l'idée qu'un homme apprécie ce qu'il aime, non pas ce qu'il déteste, puisque les choses belles sont aimées à moins qu’elles soient comprises. Je peux affirmer avec vigueur le fait que toutes ces idées sont vraies, parce que le plaisir de vivre est le plaisir de savourer la vie à tout instant, auprès les personnes que nous aimons. Quand tu partages un message, tu crayonnes le tableau de ta personnalité, en la précisant comme une partie de ta vie. Ce que tu partages représente ce qu'affecte ta vie et ton esprit. Tu ne peux pas partager une chose, si ton état intérieur en est contraire.

           La conduite d'une personne dessine aussi la page de socialisation, moment après moment en la transformant en ce nous voulons être. Où il existe la volonté, là il y a de l'entente et de la bonté, parce que si tu aimes vraiment une chose, tu feras tout le possible pour l'obtenir et ce n’est qu’alors que tu seras heureux, en dépit des situations difficiles par lesquelles tu passeras. J'aime les gens qui disent ce qu'ils pensent, mais surtout, j'aime les gens qui font ce qu'ils disent.

          Si j'aime quelque chose, je n'hésite pas à la partager avec mes amis, pour apprendre leur opinion à propos de cela. Probablement vous pensez que leur opinion influence mon choix. Je ne vois rien de faux dans le partage de tes idées avec les personnes qui sont toujours avec toi et qui apprécient le fait que tu as confiance en leurs pouvoirs. En fin de compte, je peux affirmer que la vie est courte, mais pleine de surprises plus ou moins agréables. La plus importante chose, c'est la vivre, l’apprécier et partager ce que nous aimons avec des gens merveilleux.

 MOROI ADRIANA,  Xe F, Francophonie 2017

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

În anul şcolar curent, catedra de limbi moderne a Colegiului ,,Mihai Eminescu” Bacău i-a invitat pe elevi să fie părtaşi la aventura cunoaşterii prin intermediul limbilor engleză şi franceză. Această provocare s-a materializat, rând pe rând, prin activităţile derulate cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Moderne (26 septembrie), prin participarea la Romanian International University Fair de la Iaşi a unui grup de 23 de elevi sub îndrumarea prof. Petrea Paula, în luna octombrie, prin pre-testarea gratuită IELTS găzduită în şcoala noastră, prin workshop-ul de buget, cu elevi şi părinţi, pentru potenţialii studenţi EDMUNDO în ţările din Uniunea Europeană.

                Mai mult, un fost absolvent de filologie intensiv limba engleză – Pişta Răzvan-Mihai – actualmente student la Rotterdam Business School din Olanda a susţinut, în luna decembrie, o prezentare interactivă a sistemului de învăţământ olandez, ca etapă a unui proiect educativ intitulat Consiliere pentru carieră. Consiliere pentru viaţă. În cadrul aceluiaşi proiect, derulat în parteneriat cu Grupul Educativa, o echipă numeroasă, formată din elevii claselor a XI-a şi a XII-a, a reprezentat instituţia noastră la The Entrepreneurship Day, în luna februarie, câştigând challenge-ul lansat de Academia de Antreprenoriat Bucureşti, acela de a realiza profit, pe baza unei idei inovative, de minimum 400 de lei, într-un interval de 3 ore. Echipa feminină va reprezenta judeţul la etapa naţională a competiţiei, în luna mai, în capitală.

                Tot la nivel naţional, elevii eminescieni s-au înscris la un concurs de traduceri oraganizat de Colegiul Naţional ,,Nicolae Bălcescu“ Braila. Rezultatele onorante au culminat cu o menţiune obţinută de elevul Pătraşcu Tudor, sub coordonarea prof. Toma Gabriela. De altfel, prof. Cojocărescu Ana-Monica, Constantin Lăcrămioara, Condrea Daniela şi Petrea Paula au desemnat cei mai iscusiţi traducători pentru aceeaşi competiţie. Invitaţiile care au fost lansate de diverse organizaţii româneşti ori internaţionale în spiritul emulaţiei intelectuale au, printre participanţi, şi elevi ai colegiului: Nous, l΄Europe – sub egida Association des Membres de l΄Ordre des Palmes Académiques Paris – este doar un exemplu în acest sens.

                Nu în cele din urmă, la etapa judeţeană a olimpiadei de limbi romanice, respectiv limba engleză, au fost prezenţi, pe 18 martie a.c., 7 elevi din liceul nostru. Sunt de amintit rezultatele acestora, cu precădere cel al elevului Maxim Codrin-Constantin, de la clasa a IX-a A, care a obţinut 87 de puncte, reuşind astfel să se califice la etapa naţională a olimpiadei de limba italiană; cel al elevei Moroi Adriana, de la clasa a X-a F, care  cu cele 82 de puncte a fost clasată pe a doua poziţie la disciplina limba franceză (coord. prof. Petrea Paula); cele ale elevilor Dorobăţ Andrei (89 de puncte, poziţia a şasea în ierarhie, premiul II), de la clasa a IX-a B (coord. prof. Toma Gabriela), cel al elevei Paloşanu Cosmina (86 de puncte, premiul III), de la clasa a X-a F (coord. prof. Andrioaie Ana-Maria).

                În luna francofoniei, proiectul de tradiţie consacrat acestui eveniment s-a derulat în şcoală, sub atenta coordonare a prof. Petrea Paula, Ţârdea Diana-Lucia, Hîrţescu Ancuţa-Mariana, în parteneriat cu alte două colegii din localitate – Colegiul Naţional de Artă „George Apostu“ şi Colegiul „Henri Coandă“ Bacău, printr-o frumoasă colaborare cu prof. Condrea Daniela şi Găbureanu Carmen-Elena de la instituţiile sus-menţionate. Concursurile de colaj, grafică ori creaţie literară, dar şi atelierul gastronomic, au implicat liceenii care au fost recompensaţi cu diplome şi premii, acestea din urmă puse la dispoziţie de un sponsor mărinimos, absolvent de filologie intensiv  limba franceză, în persoana lui Catana Petre-Andrei. Recent, eleva Bot Delia-Amalia a reprezentat şcoala într-o competiţie aflată la a VIII-a ediţie, Festivalul Naţional de Muzică Francofonă FRANCOCHANSON de la Buzău.

                Acestea sunt doar câteva repere din paleta vastă de activităţi educative în care suntem angrenaţi, cu devotament şi obstinaţie, atât elevii cât şi profesorii Colegiului „Mihai Eminescu“ Bacău.

                                                                                                              

                                                                                                                      prof. Petrea Paula

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

                      În data de 22 februarie a.c., Colegiul ,,Mihai Eminescu" şi-a desemnat 23 de reprezentanţi care să participe la o competiţie antrenantă alături de alte licee din localitate. Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au fost, mai întâi, invitaţi să cunoască un antreprenor de succes din Bacău, în persoana domnului Cristian Lupu de la Grafit Invest, pe care l-au putut întreba care a fost parcursul său existenţial şi antreprenorial, dacă lasă moştenire o companie sau un concept, cum să te menţii în topul managerilor inspiraţi şi multe altele.

                      După acest dialog extrem de animat, s-au repartizat elevii pe grupe de la 4 până la 8 membri, cu scopul de a merge pe teren şi de a explora oportunităţile antreprenoriale ale fiecăreia dintre cele 10 echipe. Activitatea in-door, dar şi cea out-door, au avut ca finalitate descoperirea potenţialului creativ al tinerilor, capacitatea de cooperare şi atingerea unui scop clar delimitat: a şti să vinzi o idee, în mod spontan, care să genereze un profit. Target-ul de 400 de lei nu a fost atins şi depăşit decât de o echipă a şcolii noastre (4 eleve de la clasele a XI-a A, a XI-a C, a XII-a D şi a XII-a E ) care este calificată la etapa naţională a acestei competiţii inedite. Proiectul a fost propus de The Entrepreneurship Academy şi Grupul EDUCATIVA, prin colaborarea cu liceul nostru. Profesorii care au popularizat evenimentul în şcoală, Petrea Paula, Constantin Lăcrămioara şi Toma Gabriela, sunt şi profesorii elevelor de la clasele câştigătoare. 

                      Experienţa acestei zile i-a învăţat pe toţi participanţii ce înseamnă lucrul în echipă, cum e să ajungi în faţa celorlalţi şi să poţi fi credibil, cum să treci dincolo de bariera prejudecăţilor de vârstă, de comunicare şi să fii eficient. Cei ,,învinşi" au aflat că şi ,,oamenii mari" pot fi ingraţi ori surprinzător de diplomaţi.

                      Aşteptăm cu interes alte provocări majore pentru cei care ne sunt, cu mândrie, elevi în fiecare zi! 

                                                              prof. Paula Petrea

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd