Search

Login

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Astăzi, 11.11.2019, a avut loc simpozionul organizat de Garnizoana Bacău, desfăşurat la COLEGIUL „MIHAI EMINESCU”, dedicat ZILEI VETERANILOR MILITARI, în colaborare cu CERCUL MILITAR şi BAZA 95 AERIANĂ.

Elevi, profesori, cadre militare, au sărbătorit împreună această zi, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat în misiuni în afara teritoriului Statului Român. Nu au fost uitaţi nici veteranii teatrului de operaţii, care trăiesc printre noi.

Este o zi importantă pentru întreaga Armată a României, e o zi a bucuriei dar şi a tristeţii.

„ZiuaVeteranilor”, care se serbează la 11 noiembrie, a fost stabilită prin legea 150 din 2014, „pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat”. Iosif Silviu Fogaraşi este primul militar căzut la datorie în teatrul de operatii din Afganistan, pe 11 noiembrie 2003. În cinstea lui, dar si a altor eroi căzuţi în misiunile externe, a fost stabilită această dată, România aliniindu-se în această privinţă şi altor ţări, care în aceeaşi zi îşi arată recunoştinţa faţă de militarii care luptă în teatrele de operaţii (Australia, Canada, Statele Unite ale Americii s.a.).

Ei sunt cei care au demonstrat că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute, pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.

Activitatea a început prin intonarea Imnului Naţional de către Fanfara militară a Garnizoanei Bacău, coordonată de locotenent Valeriu Bălan şi a continuat prin prezentarea propriilor experienţe, a militarilor prezenţi, participanţi în misiuni internaţionale. Cadrele militare invitate au fost căpitan Anghel Vasilica, plutonier major Iacob Cristinel, plutonier major Mitrofan Constantin, caporal Iftime Emilian, de la Baza 95 Aeriană, plutonier adjutant Brăescu Cristian, de la UM 01608, locotenent colonel în rezervă Diaconu Cătălin, colonel în rezervă Cojocariu Stelian.

A urmat partea a doua, sesiunea de întrebări, din partea elevilor şi profesorilor colegiului.

La simpozion au participat elevii Colegiului „Mihai Eminescu” Bacău, coordonaţi de director, prof. Hulea Constantina, prof. Şuhan Andreea, prof. Iancu Mariana, bibliotecar Sandu Luiza, profesor Cimpoeru Justinian, profesor Petrea Paula şi ing. Filioreanu Cristian.

DSCN0647 1 
 DSCN0663 1
 DSCN0705 1
 DSCN0712 1

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

ASCULTÂND GLASUL TĂCERII

          În data de 2 noiembrie a.c., o delegație numeroasă din partea Colegiului ,,Mihai Eminescu“ Bacău a participat la excursia tematică ,,Pe drumuri de munte“, ca activitate integrantă a proiectului educațional Spiritualitate și tradiție la români.

          Elevii, alături de profesorii lor, dar și de bibliotecarul și inginerul de sistem ai școlii, au făcut o incursiune în universul monahal, prin vizitarea Mănăstirilor Văratic și Agapia, a Centrului Cultural Spiritual Văratec, mormântul poetei Veronica Micle, din cadrul complexului muzeal Văratic, a Muzeului Vivant din Agapia.  Au pășit pe urmele pașilor lui Eminescu, vizitând rezervațiile naturale Codri de Aramă și Pădurea de argint. Momentele de comuniune fraternă în rugăciune au alternat cu reculegerea, descoperirea ghidată a comorilor artistice, literare sau chiar artizanale a fost însoțită firesc de recitarea unor poeme emblematice din creația poetului nepereche și a muzei sale, Veronica Micle.

1

Astfel, elementele de geografie, etnografie, istorie, literatură și chiar ecologie au fost valorizate rând pe rând, explicit sau implicit. Anunțarea concursului de fotografie-peisaj, ca și a celui de eseuri, a constituit un  argument suficient de important pentru elevii dornici să-și exprime impresiile de călătorie în modul cel mai plastic posibil.  

          Calmul, armonia și cromatica uimitoare întâlnite la fiecare pas, de la mormântul Veronicăi până la pădurea de argint ne-au fost prilej de înălțare în gând și simțire, în pofida temperaturii neprietenoase. Primirea caldă în aceste lăcașuri de cult a fost un imbold spre recunoștință adusă Bunului Dumnezeu pentru o zi extraordinară: una de ascultare a dangătului mut de clopot și de exercițiu al tăcerii. 

2

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

     An de an, 15 ianuarie opreşte timpul în loc la Colegiul „Mihai Eminescu”, Bacău şi ne aminteşte de cel ce a fost făr’ de pereche pe bolta liricii poporului român. Aşa cum se cuvine, nu dăm uitării tripla importanţă a acestei zile (Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Române şi Ziua colegiului nostru) şi vom organiza diferite activităţi în cadrul proiectului educativ „Eminescu la Centenar”.

    Momentul central al activităţilor dedicat părinţilor, invitaţilor şi partenerilor colegiului, va fi cel cultural-artistic, coordonat de către doamna profesor de limba şi literatura română Vasilica Temelie, când se va lansa şi noul număr al revistei „Orizonturi Noi”.

     Ne vor onora cu prezenţa: prof. univ. dr. Constantin PARASCAN şi artist George COJOCĂRESCU.

     Vă aşteptăm cu drag în mijlocul tinerilor eminescieni de la Colegiul „Mihai Eminescu”, Bacău!

poster zcme 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inv zcme 2019

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Minisera Colegiului ”Mihai Eminescu” Bacău

        Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului pe 5 Iunie, în fiecare an, reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.

        Azi, 5 iunie 2018, în Colegiul ”Mihai Eminescu” Bacău, eleva Mariana Farauanu de la clasa a X-a D a demonstrat colegilor săi că Pet-ul poate fi utilizat ca miniseră sau solar atunci cănd vrei să dezvolţi plantele preferate! În cazul ei bulbii de gladiolă au încolţit şi au fost plantaţi în rondul cu flori din curtea şcolii care este întreţinut de elevi claselor a X-a D şi a X-a E, coordonaţi de prof. de biologie-ecologie Hulea Constantina.

        De asemenea, această zi ne oferă ocazia de a analiza efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem pe viitor pentru a reface ceea ce nepăsarea şi inconştienţa au distrus.

        Tema din acest an, “Combate poluarea cu plastic”, îndeamnă ca factorii responsabili şi comunităţile să se unească şi să găsească alternative durabile la utilizarea excesivă a plasticului care poluează mediul înconjurător şi ne ameninţă sănătatea! Elevii din ambele clase au adunat PET-urile folosite după consumul de băuturi răcoritoare îmbuteliate în primele 3 ore de curs şi au remarcat că, doar într-o zi, în şcoala noastră se adună saci întregi!

        Şi pentru că şi şcoala e o altfel de seră, Consiliul Şcolar al Elevilor din colegiul nostru, coordonat de doamnele dir. prof. Adj. Andrioaie Ana Maria şi consilier educativ prof. Lungu Diana, a organizat Concursul ”Victorie prin cooperare interdisciplinară”, sărbătorind în mod activ Ziua Învăţătorului.

        Poate că nu este întâmplător ca Ziua Mondială a Mediului este de Ziua Învăţătorului! Elevii din cele două clase vor participa mâine şi la Festivalul Ştiinţelor organizat de Muzeul de Ştiinţe ale Naturii ”Ion Borcea” Bacău- partenerul nostru în eco-educaţie.

 La mulţi ani, iubitorilor de mediu sănătos!

La mulţi ani, Învăţătorilor!

 

CME 2018 X D CME 2018 X E

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

                                      SĂRBĂTOARE LA COLEGIUL „MIHAI EMINESCU” BACĂU

                                                               2018- ANUL PĂSĂRILOR

Motto: „Dacă avem grijă de păsări, avem grijă de majoritatea problemelor serioase ale mediului înconjurător.”

                       Thomas Lovejoy (biolog)

sigla CME

1918 - 2018

CENTENAR

100_CME
    Ziua de 9 mai are semnificaţii multiple, iar elevii colegiului nostru au ales ca anul acesta să sărbătorească Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare iniţiind, în parteneriat cu doamna Mariana Ionos- reprezentant al A.P.M. Bacău şi coordonator judetean Eco-Scoala, LeAF, YRE-, o campanie de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.
 1 CME

   Tema sub care se sărbătoreşte  în acest an Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este: Să ne unim glasurile pentru protejarea păsărilor migratoare. l

   Anul 2018 marchează un nou început a acestei sărbători prin unificarea   celor trei culoare / coridoare planetare majore de migratie a pasarilor  si  anune:  culoarul  African-Eurasiatic,  culoarul  Estasiatic-Australian şi  culoarul Americilor.

    La 100 de ani de la Marea Unire a Românilor, coincidenţă sau nu, „Bird your world” este sloganul campaniei inițiate de National  Geographic  și de celebrul Laborator de Ornitologie Cornell. Acest slogan marchează practic centenarul de la lansarea Tratatului Păsărilor Migratoare, din SUA, cea mai puternică și importantă lege privind protecția păsărilor din toate timpurile.

   Pentru acest act legislativ în domeniul protejării acestor vertebrate şi în onoarea celor care au pus acestă piatră de hotar în domeniul protecţiei mediului, iubitorii  de natură din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru a sărbătorii 2018- Anul Păsărilor prin acţiuni care să le protejeze astăzi şi în următorii o sută de ani.

   Seminarul  susţinut de doamna Ionos a fost doar o invitaţie  pentru elevi colegiului de a descoperii dragostea de ornitologie şi a fost un prilej de a ni-l aduce aminte pe „nonconformistul fatalist”, un vechi prieten al tinerilor din colegiul nostru - ornitologul băcăuan, prof. univ. dr. Cătălin Petre Rang (vezi:  https://www.desteptarea.ro/nonconformistul-fatalist-printre-elevii-de- la-colegiul-mihai-eminescu/ şi  https://www.desteptarea.ro/accente-nonconformistul-fatalist/ ).
 2_CME.JPG

   Adrian Toth şi Diana Butnaru, de la clasa a X-a D, au fost cei care au prezentat colegilor

#BirdYourWorld în mod personal.

 3_CME

   Dacă  vrei  anul acesta  să  #BirdYourWorld,  iată  câteva idei,  preluate  de     pe http://www.worldmigratorybirdday.org/2018/unifying-our-voices-bird-conservation, care ar trebui luate în calcul:

*Nu te mai gândi la migrație ca la un proces firesc și facil.

*Data viitoare când vezi o pasăre migratoare, gândește-te o clipă la călătoria acesteia de-a lungul

globului pământesc și la ce vede ea din zbor.

*Gândește-te la celelalte persoane care vor vedea aceeași  pasăre în decurs de câteva săptămâni.

*Și mai gândește-te la toată  munca depusă pentru protecția  habitatului de-a lungul rutei de

migrație, ca într-un puzzle uriaș.

   Dacă vrei, totul se poate!

   Educaţia  transmisă prin şcoală reprezintă baza societăţii  pentru formarea  unor tineri ai viitorului, atât sub aspect instructiv, cât şi educativ, care la rândul lor să reprezinte modele pentru membrii unei societăţi aflată în permanentă schimbare. Cadrul formal, informal şi non-formal al educaţiei în  care  se  transmit cunoştinţe de  calitate, actualizate,  accesibilizate,  formează comportamente, convingeri, care vor contribui la formarea personalităţii tinerilor, ca viitori adulţi.


   Să nu uităm!  Socrate considera că ,,educaţia  reprezintă îmblânzirea unei flăcări,  nu umplerea  unui vas”,  precizare  întărită  de scriitorul  Vasile Ghica care menţiona  că ,,şcoala pregăteşte tineretul pentru zbor, iar scopul educaţiei este transferul de flacără”.

                                                                                                        Director Prof. de biologie Hulea Constantina
 

Bibliografie:

http://www.worldmigratorybirdday.org/2018/unifying-our-voices-bird-conservation

 4_CME
Our website is protected by DMC Firewall!