Un NUME pentru teatru, un Renume pentru băcăuani
În urma concursului „Director pentru o zi“, inițiat de directorul Teatrului Municipal Bacovia, Eliza Noemi Judeu, două eleve de la Colegiul „Mihai Eminescu“, Bacău, Sorina Gheorghe și Brigita Herciu și-au exprimat dorința de a pătrunde în culisele teatrului, primind aprecieri de la actualul director și...pășind timid în arta argumentației...au gustat victoria (Doresc să aplic pentru acest post, prin intermediul acestor umile rânduri, nu pentru a schimba ce a creat cel din prezent, ci pentru a-mi pune amprenta asupra sufletelor actorilor.....Doresc să simt „goliciunea“ teatrului, la prima rază de lumină a dimineții, în timp ce sub picioarele mele se va afla o moștenire culturală de mii de ani: scena..., mărturisește Sorina Gheorghe, în timp ce Brigita Herciu adaugă Perspectiva mea este subiectivă, astfel încât organigrama și regulamentul de organizare și funcționare nu sunt doar niște documente formale, înghețate de ani de zile, trebuie revizuite permanent, puse în discuție, această misiune revenindu-i directorului. Misiunea mea, pentru o zi, este de a lua decizii corecte, obiective în raport cu situația actuală, nefiind o persoană care aruncă în derizoriu munca îndelungată a tuturor predecesorilor. Prin funcția complexă, creativă și consumatoare de resurse, această activitate constă și în bifarea obligațiilor și evaluărilor. În momentul actual este o persoană cu o mobilitate remarcabilă, care muncește enorm pentru a configura cu succes relația dintre artiști, public și finanțe, și care, prin acest proiect, este deschisă la noi abordări...).
Dintr-o certă și rapidă nevoie de educație teatrală, elevii Colegiului „Mihai Eminescu“, Bacău s-au bucurat timp de oră de compania actriței Eliza Noemi Judeu încercând să-și explice propriului eu sintagma gen dramatic, și, de asemenea, modul în care textul devine un spectacol deoarece, textul dramatic este doar un sistem de semne pentru.....Arta Actorului. Literatura dramatică are alt tip de finalitate. Ea devine spectacol. Aceasta adresează liceenilor o invitație simplă: Hai la Teatru! Știi de ce? Pentru că poți să-ți pierzi timpul în mod util.
De ce duc această „luptă“?Nu știu.
.....Iată o altfel de lecție de literatură română...în care Cronos și-ar fi dorit să stea locului
Prof. Temelie Vasilica
Eliza Noemi Judeu
Eliza Noemi Judeu. La prima vedere, un simplu nume, alcătuit din trei substantive proprii ce nu dezvăluie nimic. După o scurtă analiză, realizăm că acest nume, ascunde în spatele sonorității sale, un actor complet. Și nu doar un actor oarecare, ci un director de teatru.
Un director de teatru ce își dorește imposibilul, încercând să atragă bucuria juvenilă către un nou univers - cel al creației, arătându-și puterea de convingere!
Cine este cu adevărat doamna Judeu? Doamna Judeu este un om în care Dumnezeu și-a pus talentul și speranța, oferindu-i șansa de a șlefui tinerele talente! Este persoana care reprezintă cel mai bine sufletul tânăr al generațiilor trecute, ce trăiește în prezent pentru a împărtăși urmașilor, enorma cantitate de moștenire culturală pe care o deține!
Eliza Noemi Judeu este teatru. Este o definiție a teatrului și a vieții. A uneia fără cealaltă, niciodată! Dânsa reprezintă tot ce înseamnă artă, cultură și frumos, suflet liber și energie.
Pentru mulți reprezintă o enigmă prin simplitatea și rapiditatea acțiunilor sale, depărtându-se de înfățișarea actorului burghez, capătă valențe proprii, ce pot fi înțelese de orice spectator, fără a-și pierde stima de sine și respectul omului cotidian. Pentru cunoscuți, Eliza Judeu este un exemplu demn de urma, un exemplu de perseverență și de strategie datorită mentalității sale, ce o diferențiază, trecând astfel, la condiția omului de geniu!
Eleva Sorina Gheorghe
Colegiul „Mihai Eminescu“, Bacău