- Super User
- Blog Catedra de istorie
- Accesări: 359
„Monarhia în România", Ziua Regalităţii
„Monarhia în România", Ziua Regalităţii
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere.
Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională. Ziua Regalităţii: 10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România.
Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti.
Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei. Ziua Regalităţii: 10 mai 1877, obţinerea independenţei României faţă de Imperiul Otoman.
Unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Totodată, Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.10 mai 1881, încoronarea Principelul Carol
Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar la 10 Mai 1881 Principele Carol a fost încoronat rege al României. Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.
Cu ocazia acestor evenimente istorice , catedra de istorie a pregătit un proiect educativ numit „Monarhia in România" în colaborare cu Asociaţia Tradiţii militare românesti „Regimentul 3 Artilerie 1877" condusă de dl . col. retr. Cojocaru Stelian la care au luat parte elevii claselor de liceu IX-XII cu un program de activităţi derulate în perioada 9-12 mai 2022. Astfel au fost organizate expoziţii fotodocumentare şi de carte istorică în şcoală, în cadrul acestor activităţi au fost evocate personalităţi precum: Carol I şi Elisabeta, Regina Maria şi rolul ei în anii de război, Armata română în războiul de independenţă, Modernizarea României în perioada lui Carol I, Fragmente din Jurnalul şi Testamentul Reginei Maria, Cum sărbătoreau românii ziua de 10 mai, momente artistice, muzică militară, parada uniformelor militare, depunere de coroane la bustul maiorului Ctin. Ene din Parcul Trandafirilor şi la statuile regilor Ferdinand şi Maria din Parcul Unirii.
Elevii care au purtat uniforme specifice Armatei Române în Războiul de Independență și în cele două Războaie Mondiale au fost organizați de dl col. (rtr) Stelian Cojocaru, președintele Asociației Tradiții Militare Românești. Domnul primar al municipiului Bacău, Lucian Stanciu-Viziteu, a onorat acest eveniment.
Apreciem si evidentiem participarea elevilor din clasa a IX-a D, Teodorescu C, a X-a A Bosnea A, a X-a C Pricopi E, Cretu A., Dediu A, întregul colectiv al clasei a XI a C şi echipei de proiect .
Felicitări tuturor!
prof. Iancu Mariana